Mercedes предлага два нови модела Е класа
Mercedes предлага два нови модела Е класа / netinfo

Mercedes ("Мерцедес") предлага два нови модела Е класа като "особено икономични и щадящи околната среда", обяви автомобилната компания, цитирана от ДПА.

Моделът Е 300 блутек (E 300 Bluetec), почти идентичен с Е 320 блутек с чист дизел, който Mercedes пусна на пазара в САЩ преди една година, сега ще се продава в Европа, обяви компанията.

При технологията блутек се използва каталитичен конвертор за намаляване на азотния оксид в дизеловия двигател и специален конвертор със селективна каталитична редукция за постигане на съответствие със стандартите на Европейския съюз за ограничаване на емисиите.

Mercedes определя нивото на потреблението на гориво на E 300 блутек от 7,2 до 7,5 литра на 100 км., а емисиите на въглероден двуокис - на 193 гр./километър.

В Европа Mercedes предлага новия Е 300 блутек заедно с Е 320 CDI (дизел), който е друг модел от серията и е с 1200 евро по-евтин. Основният модел Е 300 блутек се продава в Германия са 50 396 евро (73 915 долара).

В същото време Mercedes пуска на пазара новия Е 350 CGI (бензин), при който впръскването на горивото е от следващо поколение.

Говорителят на Mercedes Франк Браке съобщи, че следващата година в САЩ ще се предлагат три модела SUV с технология блутек. До 2009 г. автомобилният производител ще въведе технологията при всичките си дизелови двигатели с изключение на класа А и В.