Мениджърите очакват подобрение в промишлеността
Мениджърите очакват подобрение в промишлеността / netinfo

Оптимистични са оценките на мениджърите за сегашното състояние на промишлените предприятия. Очакванията им за следващите шест месеца са то да се запази същото или да се подобри. Стопанските ръководители също са оптимистично настроени за износа през следващите три месеца, според данни от бизнес анкетите на НСИ.

Общият показател на бизнес климата в страната през юли сe е понижил с 0.5 пункта спрямо юни, но е само с 1.2 пункта под достигнатия през февруари и март 2007 г. дългосрочен максимум (50,7 на сто) за последните 13 години. Това съобщиха от Националния статистически институт, сочат данните на института.

Повечето промишлени предприятия (79.8 процента) предвиждат продажните им цени през следващите месеци да останат без промяна. По последни данни от бизнес анкетите около 72 процента от мениджърите предвиждат през следващите три месеца цените на услугите да се запазят.

През последния месец над една трета от предприятията са посочили конкуренцията в бранша и финансовите проблеми като фактори, които затрудняват дейността им.

Търговията на дребно е затруднена основно от конкуренцията и недостатъчното потребителско търсене. Отчетено е повишение на продажните цени, очакванията са през следващите три месеци цените да се задържат.