Менда Стоянова обяви оставката на Искров за 19 юни
Менда Стоянова обяви оставката на Искров за 19 юни / снимка: БГНЕС, архив

Иван Искров подава оставка като управител на БНБ на 19 юни. Това е съобщил лично той на Менда Стоянова, стана ясно по време на заседание на бюджетната комисия към парламента.

"Искров заяви, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни. Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", пошегува се Стоянова.

Искров е изразил готовност да подаде оставка в неофициален разговор с председателя на бюджетната комисия миналата седмица.

Междувременно от БНБ излязоха с коментар, че „никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ".

„Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока. Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в общественополезни и конструктивни действия. Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка", се казва още в съобщението на БНБ.

Източник: БГНЕС