Менда Стоянова каза кога БНБ ще осъмне с нов управител
Менда Стоянова каза кога БНБ ще осъмне с нов управител / снимка: БГНЕС

Българската народна банка ще има нов гуверньор на 15 юли. Причина за това е фактът, че 10 юли е петък и няма как Народното събрание да гласува нов гуверньор по-рано от следващата сряда, когато е първото редовно пленарно заседание. Това съобщи председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Искров подава оставка, иска наследникът му да встъпи в длъжност от 10 юли

По-рано във вторник Иван Искров изпрати писмо до председателя на Народното събрание, чрез което заяви, че подава оставка като управител на БНБ, но иска тя да се счита за подадена от 10 юли.

Миков: Единственият смисъл от писмото на Искров е да не го бие Стоянова

В писмото си Искров подчерта, че новият управител на Българската народна банка трябва да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. Мандатът на Искров като управител на БНБ изтича на 10 октомври 2015 г.

Четирима са кандидатите за управител на БНБ

След като стана ясно, че Искров подава оставка, Стоянова обясни, че още на 11 юли БНБ може да има нов управител, но се оказа, че за целта трябва да се свика извънредно заседание на парламента в събота, което едва ли ще се случи. Отлага се и изслушването в бюджетна комисия на четиримата кандидати, което ще се осъществи седмица преди гласуването в пленарна зала - най-вероятно на 9 юли, четвъртък.

Източник: БГНЕС