Меморандумът за „Карадере” с текст за спазване на българските закони
Меморандумът за „Карадере” с текст за спазване на българските закони / снимка: БГНЕС, архив

Към одобрения от правителството Меморандум, касаещ инвестиционния проект за Карадере, на днешното заседание на Министерския съвет е добавена една последна точка, която да гарантира спазването на всички изисквания на строителните закони и закона за опазване на околната среда, заяви в Перник министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов.

Министърът определи темата за „Карадере” като инсинуации и манипулации по медиите. Той присъства на изнесеното заседание на Комисията по инвестиционно проектиране в Перник под домакинството на областната управа и областният управител арх. Михаил Михайлов.

Този случай показва една неприятна тенденция да спираме инвеститорите с интерес към страната, отбеляза още по темата министърът на инвестиционното проектиране. Около 7 до 10% от средствата по инвестиционното намерение  са необходими за проектиране и ако отговорът впоследствие е, че този проект не може да се реализира, то тези средства в размер на 7-10 млн. лева остават реално в страната ни в проектантската гилдия.

Проект няма, няма и документация, кадастрални карти, няма ПУП и задание за ПУП, а фотошопски визуализации, заяви още Данов. Това, което се случи на предишния Министерски съвет, беше да се одобри едно инвестиционно намерение на финансова група. 108-те милиона са индикативна стойност, а не стойност на проект, допълни министърът.

На заседанието стана ясно, че изготвянето на общите устройствени планове на общините ще бъде съфинансирана по реда на тяхното постъпване, като няма да има отпаднали. На този етап средствата са в размер на 6 млн. лв., като ще се търсят още толкова от финансовото ведомство. От 264-те български общини, 25% само имат устройствени планове, като това са големи общини, към които има инвеститорски интерес. Тези които ще получат съфинасиране могат да разчитат на 75% от стойността на проекта, отбеляза министър Данов.