Mazda отбеляза загуби от 33 млн. долара
Mazda отбеляза загуби от 33 млн. долара / БГНЕС

Японската Mazda Motor регистрира 33 млн. долара загуби за трите месеца до края на декември, което се дължи най-вече на края на правителствените поощрения за производителя и въздействието на силната йена, съобщава АФП.

Петият по големина автомобилопроизводител отбеляза 2.6 млрд. йени (33 млн. долара) нетни загуби за тримесечието, докато за същия период през изминалата година регистрира приходи на стойност 4.4 млрд. йени.

"Търсенето през третото фискално тримесечие на годината се намали драстично заради изтичането на правителствената субсидираща програма", пише в комюникето на базираната в Хирошима компания. "Резултатите се дължат и на силната йена", посочиха още от Mazda Motor, цитирани от БГНЕС.

Японските износители през последните месеци трябваше да положат огромни усилия, за да останат конкурентоспособни на пазарите в чужбина заради силната йена, която през ноември регистрира най-високото си ниво спрямо долара за последните 15 години. Това пък направи японските стоки по-скъпи в чужбина и подкопа печалбите на местните фирми.