Масирани проверки на търговци по ДДС
Масирани проверки на търговци по ДДС / netinfo

Масирани проверки на новорегистрираните търговци по ДДС се предвижда да започнат от началото на следващата година. Също от 2007 г. често ще се прилага и максималният срок за данъчна ревизия от три години. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски пред министрите и депутатите от управляващата коалиция.

Правителството и народните представители от три те управляващи парламентарни групи се събраха в Боровец на семинар за взаимодействието между законодателната и изпълнителната власт.

С отпадането на митническия контрол на румънската и гръцката граница от 1 януари ще се разчита на добросъвестността на вносителите при декларирането на обема на вноса пред Националната агенция за приходите, обясни министърът на финансите Пламен Орешарски. Затова вече е засилен капацитетът на Звеното за риск-анализ и селекция на рискови обекти.

От началото на 2007 година се предвиждат масирани проверки на новорегистрираните търговци по ДДС. Задължителни ревизии ще се правят и при възстановяването на сумите, ако риск-селекцията покаже сигнал за възможност за измама. При такъв случай ревизията ще е най-малко три години и след това данъкът ще се възстановява, категоричен е Орешарски.

Предстоят няколко законодателни промени за по-доброто регламентиране на сроковете на ревизиите, без да се нарушават интересите на бизнеса. Ще се иска прецизиране на по-малките срокове, за да може не само изпълнителният директор на Националната агенция за приходите и министърът на финансите да се занимават единствено с удължаването им.

Орешарски обяви още, че от началото на следващата година акцизът за най-масовия бензин ще е 635 лева за 1000 литра, за същото количество дизел ставката ще е 535 лева. Това ще доведе до оскъпяване на тези горива средно с 10,5 стотинки.