Mars и Wrigley се взеха с финансовата благословия на Бъфет
Mars и Wrigley се взеха с финансовата благословия на Бъфет / снимка: БГНЕС
Американският производител на захарни изделия Mars Inc. и компанията Wrigley се обединяват, съобщават двете компании. Стойността на сделката е близо 23 млрд. долара.

Mars става собственик на 100 процента от капитала на Wrigley, като последният ще функционира като филиал, ще запази централата си в Чикаго и ще продължи да осъществява различни свои инициативи и кампании. Бил Ригли-младши ще остане изпълнителен директор на компанията.

„Това е добра сделка, на добра цена, осигуряваща огромни ползи за акционерите на компанията. За нас това е историческа възможност да защитим онова, което е специално за компанията като ценности, да инвестираме в марките да поддържаме растежа в дългосрочен план”, казва Ригли-младши.

Mars финансира сделката с 11 млрд. долара, а останалите средства идват от заеми - 5,7 млрд. долара от Goldman Sachs и 4,4 млрд. долара от компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway. Освен това компанията на Бъфет ще купи миноритарен дял за 2,1 млрд. долара в Wrigley.

„Онези, които ме познават, знаят, че аз съм голям фен на бизнес модела на Wrigley от години, обичам техните продукти”, казва най-богатият човек на света според последната класация на списание „Форбс”. „Обединението на тези две компании комбинира силата на Wrigley с доказаното умение на Mars да налага марки, което ще доведе до създаването на мощна сила на иновация и растеж на световния пазар за сладки изделия”, допълва Бъфет.