Марин Райков обсъди икономически проблеми с италианския премиер
Марин Райков обсъди икономически проблеми с италианския премиер / снимка: Министерски съвет
Марин Райков се срещна с италианския премиер Енрико Лета
64256
Марин Райков се срещна с италианския премиер Енрико Лета
  • Марин Райков се срещна с италианския премиер Енрико Лета

Ускоряването на работата по коридор номер 8 и увеличаването на стокообмена с Италия обсъдиха на среща вчера премиерите на България и Италия Марин Райков и Енрико Лета. Двамата се срещнаха в Рим след официалната визита на българската делегация във Ватикана.

България отдава голямо значение на проекта „Набуко Запад" и на политиката на диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците, която ще бъде основен подход в българската политика в сферата на енергетиката. Това заяви българският министър-председател Марин Райков по време на срещата си със своя италиански колега. Лета сподели с Райков проблемите пред, които е изправена италианската икономика. Засегнати бяха и теми свързани с транспорта.

„За България коридор 8 е след магистрала „Струма" вероятно един от най-важните проекти. Както знаете, магистрала от Бургас до София е вече практически готова. От София до Гюешево, разбира се, предстои да бъде изградена, включително и жп линията, която трябва да върви паралелно с него", заяви служебният премиер.

Райков бе категоричен, че коридор номер 8 се гради усилено от българска страна, а забавянето по него се дължи на македонската страна.

„Искам да вярвам, че тази липса на ентусиазъм не е продиктувана от не икономически съображения. Нямам никакво съмнение, че коридор номер 8 е важен, защото той е връзката ни с тази част на Европа, включително с Италия. Убеден съм, че и за Македония той е изключително належащ да бъде изграден до толкова до колкото дава възможност така, както по време на изолацията, на която беше подложена Македония в миналото, така и в бъдеще да може да има директна връзка с Бургас. А за нас е от голямо значение да имаме връзка с Италия. Следователно Коридор номер 8 няма алтернатива, той ще бъде изграден. След магистрала „Струма", след 4-ти коридор, е вероятно най-важният транспортен проект за нашата страна", каза Райков.

Италианските инвестиции в България възлизат на 2 милиарда евро, а стокообменът между двете страни е около три милиарда и половина, което прави Италия третата страна в сферата на нашия стокообмен.