Мариан Фишер Боел отказа удължаване за субсидиите за тютюнопроизводство
Мариан Фишер Боел отказа удължаване за субсидиите за тютюнопроизводство / снимка: EPA/BGNES

Еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел днес отказа да се съобрази с исканията да бъде удължен срокът на субсидиите за производителите на тютюн, отбелязвайки, че има и други начини за справяне с финансовите трудности, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Осем от основните държави производителки на тютюн в ЕС - Италия, Франция, Гърция, Испания, България, Полша, Румъния и Унгария - настояват срокът на сегашните субсидии да бъде удължен до 2013 година въпреки споразумението, постигнато преди четири години, предвиждащо прекъсване от 2010 година на историческата връзка между размера на отпусканите средства и обема на производство.

"Ще бъда отворена към подпомагане на всички онези страни членки и региони, които изпитват трудности, тъй като политиката за селскостопанско развитие предоставя много възможности", отбеляза пред Европейския парламент (ЕП) Боел преди началото на утрешните преговори за реформиране на общата селскостопанска политика (ОСП).

"Сигурна съм, че можем да намерим начини за смекчаване на последиците от вече взетите решения за тютюнопроизводителите", добави Боел в речта си пред ЕП.

Очаква се утре няколко хиляди производители на тютюн, предимно от Франция, да протестират в Брюксел, отбелязва АП.