Манолова: За хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса сградна инсталация е проблем
Манолова: За хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса сградна инсталация е проблем / БГНЕС, архив

За хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса за сградна инсталация е проблем. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, в изказването си по време на заседанието на Общото събрание на Гражданската колегия при Върховния касационен съд, съобщи Фокус.

Тя сезира ВКС с искане за произнасяне на тълкувателно решение за това дали трябва отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия (такса „сградна инсталация").

Омбудсманът ще настоява: Без "сградна инсталация" за живеещите под прага на бедност

„От първия момент на встъпването ми в длъжност буквално съм засипана от жалби на граждани, които се оплакват от високите сметки за парно, от качеството на услугата, от високомерното и често арогантно отношение на столичната топлофикация към клиентите ѝ. И особено - от невъзможността им като потребители да се откажат от ползването на услугата. И наистина е така. Разводът със Столичната топлофикация е практически невъзможен", посочи Манолова.

Според нея особено трагично е положението на хората, чиито доходи не позволяват да плащат за парно. „Те са се отказали от получаване на топлоенергия, изключили са и дори са демонтирали радиаторите в жилищата си, мръзнат и въпреки това плащат прословутата "сградна инсталация", аргументира се Манолова и подчерта, че размерът ѝ е около 60 до 80 лева за средно голямо жилище от около 80 кв. м.

Манолова иска да отпадне забраната за сваляне на радиатори

„Справедливо ли е това? Нормално ли е?", попита общественият защитник. „И тогава, когато гражданинът не може да плати, столичната топлофикация незабавно започва съдебен процес, в който го натоварва с лихви, такси, разноски и с паразитни юрисконсултски възнаграждения - минимум 300 лева пред съд и 350 лева пред частен съдебен изпълнител", каза още в изказването си Манолова. По думите ѝ така един малък дълг за сградна инсталация може да нарасне лавинообразно и да надхвърли дори 1000 лева.

Юрисконсултските възнаграждения по дела на топлофикация ще отпаднат

В искането си за постановяване на тълкувателно решение, омбудсманът отправя към върховните съдии следния въпрос:

„В случаите на доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сгради, етажна собственост прилагат ли се разпоредбите на специалния Закон за енергетиката или те се дерогират от защитаващата правата на потребителите разпоредба на чл. 62 от Закона за защита на потребителите, регламентираща непоискана доставка на стоки или услуги", предвид правилото за прилагане на разпоредбите, осигуряващи по-висока степен на защита на потребителите при противоречие между два закона, установено в §1 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита на потребителите".