Манделсон: Европа трябва да е отворена за внос на бразилски биогорива
Манделсон: Европа трябва да е отворена за внос на бразилски биогорива / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за търговията Питър Манделсън заяви, че Европа трябва да бъде отворена към внос на голяма част от бразилските биогорива, тъй като е малко вероятно ЕС да успее да постигне целите си да замени 10 процента от ранспортираните горива с биогорива до 2020 г., без да увеличи чуждестранната търговия.

Европа и САЩ планират да увеличат използването на не толкова вредни за околната среда горива, произведени от растителна енергия като захарна тръстика или маслодайни семена, за да намалят зависимостта си от вносен петрол и емисиите парникови газове, които предизвикват климатични промени.

Биогоривата ще допринесат за намаляване на глобалната пропаст между богатите и бедните страни, тъй като много развиващи се страни ще могат да станат износителки на енергия, заяви по-късно вчера президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва, цитиран от АП.

Бумът на биогоривата предлага възможност на страните в Африка, Централна Америка и Карибския басейн да се измъкнат от бедността и да намалят глобалния конфликт, заяви в белгийската столица президентът на Бразилия, пише БТА.

"Двадесет страни (в момента) произвеждат енергия за приблизително 200 страни", каза Да Силва."С въвеждането на биогоривата над 100 страни ще произвеждат енергия, което ще направи достъпът до нея много по-демократичен".

На международната конференция за биогоривата, която се проведе вчера в Брюксел, Силва отбеляза, че Европа не би трябвало да пречи на тези страни, налагайки високи вносни тарифи, като митата за бразилския етанол, които не се начисляват за внасяния петрол и природен газ.