Майките са недоволни от размера на обезщетенията, готови са да излязат на улицата
Майките са недоволни от размера на обезщетенията, готови са да излязат на улицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Майките са недоволни от размера на обезщетенията, готови са да излязат на улицата
59387
Майките са недоволни от размера на обезщетенията, готови са да излязат на улицата
  • Майките са недоволни от размера на обезщетенията, готови са да излязат на улицата

Майките няма да се примирят с действията на управляващите, които решиха те да взимат по 240 лева обезщетение за отгреждане на дете през втората година сред раждането му. Това разказаха за Дарик от Инициативния комитет на майките, допълвайки, че са готови за излязат на улицата. Родителите са убедени, че в държавата няма никаква социална политика, след като може месечното обезщетение на една майка да бъде с лев по-ниско от прага на бедността за следващата година. От комитета разбрали, че второто четене на закона за държавното обществено осигуряване ще се проведе на Никулден, затова планирали да се появят тогава в сградата на Народното събрание със своите бебетата на ръце. Това обаче няма да се случи, защото парламентът вече гласува текстовете на закона днес. „Може би е изтекла информация и за това са сменили деня", споделят родителите.

„Смешни пари" - така Кристина Милтенова от комитета определя месечните средства, които правителството й гласува за втората година след раждането на нейното дете.

„Ако с всичко сме окей, да строим магистрали, супер. Но при положение че хората няма какво да ядат... Просто само като споменеш цифрите и приключваш. Ние трябва да си жертваме живота в буквалния смисъл за децата си. Това е пълен кошмар", каза тя.

За да се увеличи обезщетението със 70 лева до 310 лева, колкото ще бъде минималната работна заплата от Нова година, са нужни 28 млн. лева, допълни Милтенова. От комитета поискали правителството да им прехвърли тези средства от 30-те млн., предвидени за строеж на 15 нови детски градини.

„Само за София трябват около 40 градини, за да се поеме целият поток, а те искат да направят 15 за цялата страна. Така че беше по-добре тези 30 млн. да бъдат насочени към увеличаване на майчинството", каза Милтенова.

Още когато майките повдигнали въпроса, от управляващата партия им обещали среща, на която той да бъде дискутиран. Преди две седмици обаче заявили, че срещата ще се отложи, тъй като представителното лице на ГЕРБ, с което родителите трябвало да разговарят, било в болница, но при първа възможност щяло да се срещне с тях. На въпрос на майките дали това ще е преди гласуването на бюджета, не било отговорено.