Магистрала „Люлин” може да бъде приключена и предварително
Магистрала „Люлин” може да бъде приключена и предварително / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

При поддържане на това темпо на строителството магистрала “Люлин” може да бъде приключена и предварително. Това обяви министър-председателят Сергей Станишев. Повече от час той обикаля по трасето и инспектира строителството на магистралата. Премиерът бе придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Общата стойност на проекта е 148 милиона евро. По-голямата част, 75 процента, се финансира от Програма ИСПА на Европейския съюз, а 25 процента – от държавния бюджет.

В края на обиколката си по трасето на автомагистралата, Станишев прогнозира, че автомагистралата може да бъде завършена в средата на лятото на следващата година.

“Това е една магистрала, която е много важна и за София, и за цяла Източна България, защото тези 20 км ще позволят да се пренасочи тежкотоварния трафик от пътя Владая – Княжево – Перник. Всички знаем колко е натоварен този път, какви задръствания се случват. Този път ще е важен за отпушването на София към Перник и цяла Югоизточна България. Освен това тези 20 км магистрала ще бъдат връзката ни с магистрала “Струма”, каза той.

По думите на премиера автомагистрала „Люлин” е уникална и след “Хемус” това е най-сложната като строителство пътна артерия. Той обясни, че 1/3 от магистрала “Люлин” ще заемат 26 моста и виадукта, три пътни възела и три тунела. “Тази магистрала ще е в помощ и на община София, която смята, че правителството не прави достатъчно. Мисля, че това оправдава тази теза”, коментира още министър-председателят.