Любители риболовци протестираха в столицата
Любители риболовци протестираха в столицата / снимка: DarikNews.bg, Юлиана Николова
Любители риболовци протестираха в столицата
20450
Любители риболовци протестираха в столицата
  • Любители риболовци протестираха в столицата

18 язовира ще бъдат предоставени за стопанисване на риболовните сдружения. Това каза режисьорът Андрей Слабаков, който е председател на инициативния комитет на протестиращите, след среща с представители на земеделско министерство.

Срещата беше по повод двучасовия протест на около 80 риболовци пред сградата на ведомството срещу влошените условия за риболов в България.

Според Слабаков обещаните 18 язовира са крайно недостатъчни и протестите ще продължат, докато не бъдат отдадени за ползване всичките 108 водоема, които са поискани от риболовците:

Андрей Слабаков: „Минимумът, който трябва да се получи в момента, това са упоменатите язовири 32, а от март сме пуснали за още 75. Приемам, че дават  32 и пускат процедура за останалите 75. Това е огромен компромис от наша страна".

Андрей Слабаков каза още, че от министерството се опасяват, че риболовните сдружения няма да се справят със стопанисването на язовирите. Режисьорът категорично отрече такава възможност:

Андрей Слабаков: „Тъй като наистина ние няма как да се справим по-лошо от Министерството на земеделието".

Основното искане на протестиращите е да се даде възможност на риболовците да стопанисват рибния ресурс. Те настояват държавата да върне на риболовните сдружения над 100 язовира, отдадени за частно ползване. Това каза още Венко Калинчев от Кюстендилското ловно сдружение и добави: „Искаме и други водоеми да бъдат предоставени на любителите риболовци, затова сме дошли".

Протестиращите се противопоставиха и на не прилагането на Закона за рибарството и аквакултурите, както и срещу масовото бракониерство по язовирите.