Лукойл България не е злоупотребил с господстващо положение
Лукойл България не е злоупотребил с господстващо положение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лукойл България не е злоупотребил с господстващо положение
55597
Лукойл България не е злоупотребил с господстващо положение
  • Лукойл България не е злоупотребил с господстващо положение

Няма картел на пазара на горива на едро, а „Лукойл" не злоупотребява с господстващото си положение. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки това антимонополистите са установили, че на пазара има нерегламентирани практики, тъй като цените на едро на „Лукойл" са се използвали като базови при препродаването на горивата на други компании на едро.

За да се прекрати това нарушение, четирите компании от прозиводството - „Лукойл", „Ромпетрол", „Нафтекс" и ОМВ са предложили да променят договорите си.

Проверката на антимонополния орган обхваща периода от пет години назад и се фокусира единствено върху търговията на едро. Заради това мораториумът върху цените на дребно, сключен между Лукойл и правителството миналата година за един месец, не е станал обект на проверка. Пред Дарик Боряна Шотекова от комисията обясни: „Публично обявената цена на едро на горива, която се обявява на страницата на Лукойл България, тя се използва в договорните отношения както на участниците на пазара на едро в последващите им сделки с горива. По този начин тя се превръща в един вид базова цена. Подобен тип практики създават изкуствено ниво на прозрачност, което би могло да доведе до координиране на поведението на ответните страни в производството, които са и участници на пазара за търговия на горива на едро".

Компаниите са предложили да премахнат тази практика от работата си. Към предложението обаче финансова обосновка няма, защото по никакъв начин комисията не може да се намесва в регулирането на цените или в някаква насока да дава индикации какво би следвало да бъде ценовото поведение на участниците в пазарите за търговия на едро, както и на дребно на горива.

От комисията са категорични, че Лукойл не е злоупотребил с господстващото си положение, следователно не трябва да се правят препоръки в тази насока.

Чуйте цялото интервю на Марта Младенова с Боряна Шотекова: