Лондонски съд отклони иск на Чорни срещу Дерипаска
Лондонски съд отклони иск на Чорни срещу Дерипаска / netinfo

Висшият съд в Лондон отклони иска на Майкъл Чорни срещу собственика на “Русал” Олег Дерипаска, пише вестник “Ведомости”.

Ищецът възнамерява да оспори решението на съда и ще се стреми да му бъде признато правото на собственост на 20 на сто от акциите на “Русал”, които на следващия етап от съдебната процедура могат да струват вече 6 милиарда долара.

Майкъл Чорни и Олег Дерипаска бяха съсобственици на компанията “Сибирски алуминий”, на чиято база по-късно беше създаден “Русал”.

През март 2001 г. Чорни продаде дела си в компанията. Дерипаска пое задължението да изплати сумата, равна на стойността на 20 процента от акциите на “Русал”, като веднага даде на Чорни само 250 милиона долара, пише БГНЕС.

Чорни твърди, че изобщо не е получил останалата сума. До момента на сливането на “Русал” със “Суал” и швейцарската компания “Гленкор” тези 20 процента от акциите струваха вече над 3 милиарда долара.

Юристите на Олег Дерипаска успяха да докажат, че спорът между техния подзащитен и Майкъл Чьорни не е от юрисдикцията на британския съд. Дерипаска не беше признат за резидент във Великобритания, макар че притежава жилище и семейството му живее там. През февруари 2007 г. собственикът на “Русал” успя да се договори с другия си бивш партньор, бизнесмена Аваз Назаров, за мирно разрешаване на конфликтната ситуация и оттегляне на взаимните искове.

Назаров беше поискал от лондонски съд да му бъде присъдена компенсация от 485 милиона долара за принудителното оттегляне на неговата компания от единствения в Централна Азия алуминиев завод „ТадАЗ”.