Липса на национални доплащания застрашава с фалит земеделци
Липса на национални доплащания застрашава с фалит земеделци / снимка: БГНЕС

Липсата на национални доплащания от държавата за земеделските производители през следващата година може да доведе до фалита на много от тях, алармират от Асоциацията на земеделските производители в България. Приетият от правителството бюджет за догодина не предвижда държавни субсидии за фермерите, твърди председателят на организацията Светлана Боянова.

Агростопаните все още не са получили и обещаните 147 млн. лв. субсидии за тази година. "Вероятно ще последва нова вълна от протести, защото хората останаха излъгани", смята Светлана Боянова.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2008 г. е записано, че средствата ще бъдат отпуснати като национални доплащания за фермерите. Условието е, че ще се дадат след октомври тази година, когато се очертае какво ще бъде преизпълнението на бюджета, се казва в съобщението на Асоциацията.

През 2007 г. правителството не даде на фермерите национални плащания с мотива, че тежестите за националния бюджет през първата година от членството в Европейския съюз са големи. „Парите обаче бяха отказани и през миналата година, когато не бяха заложени в проектобюджета за 2008 г. Едва след като заради сушата през миналата година производителите започнаха масови протести, исканите от тях 147 млн. лв. бяха вписани под черта в бюджета за 2008 г.”, се допълва в съобщението.