Лихвите ще се движат надолу в следващите месеци, вещае банкер
Лихвите ще се движат надолу в следващите месеци, вещае банкер / снимка: Sofia Photo Agency

Лихвите по депозитите, а и по кредитите, ще се движат надолу в следващите месеци, защото банките са свръхликвидни. Това прогнозира пред журналисти банкерът Петър Андронов, който бе сред участниците в конференцията "Банкова стабилност".

Елементарното правило на търсенето и предлагането гласи, че когато има свръхпредлагане на някаква стока, то нейната цена пада, коментира Андронов и добави, че в случая тази стока е пари.

За последните четири години лихвените проценти по депозитите са паднали с около 250 базисни точки, или 2,5 процента, а по кредитите - с около 230-240 базисни точки, или 2,3-2,4 процента, отбеляза Андронов.

Според него този процес ще продължи, защото не може лихвените проценти у нас да останат различни от нормалните нива в Централна Европа. Понижението на лихвените проценти ще стане по естествен път, защото българската икономика е отворена към европейската и 75 процента от банковия сектор е чуждестранен - именно през него в България влиза сравнително евтиният финансов ресурс от еврозоната, коментира банкерът.

Сега предстои в банковия сектор да влязат, ако не цялата сума, то поне част от 3,7 млрд. лв. депозити от КТБ; освен това държавата през външния дълг, който ще осигури, ще добави нова ликвидност и така, парадоксално, в резултат на събитията с КТБ в страната ни ще има достатъчно фактори, които ще тласкат депозитните и кредитните лихвени проценти надолу, прогнозира Петър Андронов.

Източник: БТА