Лидия Шулева: Необходима е нова политическа система
Лидия Шулева: Необходима е нова политическа система / cнимкa: Sofia Photo Agency

Необходима е нова политическа система, за да правим качествени закони. Това заяви депутатът от Българска нова демокрация /БНД/ Лидия Шулева след среща с УС на Варненската туристическа камара, съобщиха от пресцентъра на БНД във Варна. Според нея несъвършенствата в Закона за туризма се дължат на това, че законите не се изготвят от Народното събрание, а от правителството, а депутатите са статисти, гласуващи закони, които ползва администрацията, а не заинтересуваните от тях кръгове на обществото.

Проституцията става все по-голям проблем и вреди на имиджа на България, смятат представителите на камарата. Според председателя на Варненската туристическа камара Марин Нешков в сектора има глад за кадри и собствениците се надцакват за един и същи персонал, а същевременно държавата позволява занижаването на изискванията за обучение на кадри в туризма и този предмет губи спецификата си.

Шулева е посъветвала представителите на бизнеса да използват оперативните програми за обучението на кадри. Според нея собствениците на хотели трябва да спрат с порочната практика да назначават обслужващ персонал, нает от улицата, а да се обединят около сериозни изисквания за заемане на длъжностите и да назначават само компетентни хора.

В срещата са участвали още народните представители от БНД Валентин Милтенов и Борислав Великов и зам.-председателят на Общински съвет във Варна Снежана Донева.