Левче за билетче и в морската столица
Левче за билетче и в морската столица / netinfo

С 0,20 лв. скача цената на билета за градския транспорт във Варна от вторник. Вместо досегашните 80 ст. ще заплащаме по 1 лв. за превоз в рамките на града. Промяната кметът на морската столица Кирил Йорданов обоснова с поскъпването на горивата.

Цената на абонаментните карти за вътрешноградски транспорт за един месец също се променя. Картата за една линия поскъпва от 36 лв. на 45 лв. Учениците ще продължат да се возят за 21 лв., а за пенсионерите над 67 г. и хората в неравностойно социално положение градският транспорт остава безплатен. Пенсионерите под 67 г. ще плащат със 7 лв. повече за карта за една линия, която поскъпва от 28 на 35 лв.

Това е второто поскъпване на градския транспорт от началото на годината. Първата промяна беше на 1 януари, когато билетът скочи от 0,60 на 0,80 лв. В началото юли служителите на „Градски транспорт” заплашиха със стачка и поискаха увеличение на заплатите си с 350 лв. От Община Варна обещаха по-високи възнаграждения на шофьорите с 251 лв., със 194 лв. на монтьорите и със 120 лв. за всички останали работници.