Летището в Пловдив с увеличена 3 пъти пропускливост
Летището в Пловдив с увеличена 3 пъти пропускливост / netinfo

Редовни самолетни линии от Пловдив до Германия, Англия и Испания ще открие от м. август нискотарифната авиокомпания “Райън еър”. Цените на билетите ще са приблизително колкото тези на автобусния транспорт до съответната дестинация. Около 80-100 евро се очаква да струва полета до немското летище Хан, което е на 80 км от Франкфурт. Това съобщи изпълнителният директор на Летище - Пловдив Пламен Николов при днешното посещение там на министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Министър Мутафчиев инспектира строително-ремонтните работи на терминала. Той разгледа новата 4-лентова система за автоматично чекиране на багажа, която ще влезе в редовна експлоатация до седмица. Тя увеличава пропусквателната способност на летището от 150 на 480 пътници на час.

Системата струва 55 000 евро, още 160 000 лева са вложени в разширяването на чакалнята и изграждането на WC за пристигащите пътници.

Колкото и полезни да са тези подобрения, те не решават кардинално проблема с нуждата от нов терминал на пловдивското летище, каза министър Мутафчиев. Той припомни, че до март се очаква Министерството на отбраната да прехвърли собствеността на пистата и до 1 година в летището да влезе концесионер.

Резервен вариант предвижда инвестициите в аерогарата да бъдат направени от държавния летищен оператор след вдигане на неговия капитал по схема, която все още се дискутира.

15% е ръстът на зимните чартъри с туристи за Пампорово и Банско, които ще бъдат обслужени на пловдивското летище. От началото на годината през него са минали 72 000 пътници – с 10 000 повече от цялата минала година. Само за последните 17 дни са обслужени извънредно 58 полета, пренасочени от софийската аерогара.

Относно Летище – София Мутафчиев добави, че пусковият срок на новия терминал, който е в петък, ще бъде спазен, а откриването на 27 декември няма да бъде отлагано при никакви обстоятелства.

До 3 месеца всички офиси на авиокомпаниите ще бъдат окончателно преместени в новата аерогара.

Избрахме поетапното предислоциране, за избегнем опасността от срив в обслужването на пътници, каза министър Мутафчиев. Той посочи, че ръководството на летището е наело студенти, които, облечени в специални униформи- в първите месеци ще упътват пътниците в новия терминал.