Летище „София“ очаква по-често мъгла през януари
Летище „София“ очаква по-често мъгла през януари / netinfo

Януари е най-мъгливият месец според 30 годишната статистика на „Летище София”, съобщи директорът на „Ръководство въздушно движение” Емануил Радев. През първия месец на годината намалена видимост се наблюдава в 12 от дните, а през февруари – 8 дни. Проблеми с кацането на самолети поради мъгла ще има в 11 от декемврийските дни, а през изминалия месец мъгливите дни са били седем. На 22, 23 и 25 ноември мъглата не се е вдигала денонощно, но все пак е имало и редовни полети, тъй като Летище „София” е с втора категория оборудване за хоризонтална видимост до 350 метра и 30 метра вертикална видимост.

По дефиниция „мъгла” означава намалена видимост под 1000 метра, обясни Радев. Преминаването в следващата категория – трета, ще осигури на аеропорта ни възможност да приема полети при намалена видимост под 350 метра.

Въвеждането на трета категория обаче ще бъде свързано с огромни разходи за България, заради специализираното оборудване, обясни Гюнтер Мартис, директор „Операции, безопасност и инфраструктура“ за Европа към JATA. Решението трябва да се вземе от всички участници в авиационния пазар в България, препоръча Мартис.

В момента Европейската разработва технологията „Сезар“, която ще осигури спътниково авиационно обслужване и ще бъде готова до 2020 година. Според Гюнтер Мартис България трябва да изчака въвеждането й в експлоатация преди да въведе трета категория за столичния аеропорт. Емануил Радев обаче съобщи, че летището вече работи по конкретни направления за преминаване към категория „три“.