Летим от Пловдив до Лондон за 33 евро
Летим от Пловдив до Лондон за 33 евро / снимка: БГНЕС

Нискотарифната авиокомпания „Райанеър" ще изпълнява от есента полети от пловдивската аерогара до Лондон Станстед. Това съобщи Ласло Томаш, който е маркетинг мениджър в компанията. Полетите ще се осъществяват два пъти седмично, а цената на билетите ще е 33 евро. Създаването на дестинацията ще разкрие 30 работни места.

От авиокомпанията очакват на година да превозват около 30 000 пасажери от България, а ако дестинацията се развие успешно, амбицията им е до 2013 г. броят им да нарасне до 200 000 души.

Договорът между авиокомпанията и Летище Пловдив, който е подписан в петък, е за следващите пет години, съобщи директорът на аеропорта Дойчин Ангелов.

Маршрутът ще гарантира, че Пловдив и туризмът в региона ще се развиват трайно, коментира Ласло Тамаш.

Договорът с „Райънеър" стана възможен след като държавата намали летищните такси на пловдивския аеропорт и след създаването на Сдружението за развитие на Летище Пловдив. Това заяви заместник-министърът на транспорта Камен Кичев. Той призова пловдивчани да ползват новата авиолиния. По думите му, от днес Пловдив се явява на картата в авиционния бизнес в Европа.

Откриването на новата дестинация е успех, зад който стои 8-месечен труд, заяви областният управител на Пловдив Иван Тотев