КЗП спряла продажбите на 130 вида стоки през 2007-ма
КЗП спряла продажбите на 130 вида стоки през 2007-ма / netinfo
Над 5000 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите през 2007 година. Това съобщи пред журналисти нейният председател Дамян Лазаров в навечерието на Европейския ден на потребителя – 15 март. „Над 80% от случаите спорът между клиента и търговеца е решен в полза на клиента, а 8% от жалбите стигат до съд”, каза още Дамян Лазаров.

Жалбите на гражданите са свързани с купуването на бяла техника, мобилни апарати, обувки, мебели, както и с туристически услуги. Дамян Лазаров съобщи още, че през последните няколко месеца ръководената от него комисия е извършила проверки в 4700 търговски обекта и е съставила 648 акта. Издадени са 118 заповеди за временно спиране на близо 400 вида стоки. След анализ е установено, че за 271 от тях са безопасни и временно им спиране е отменено.

„За 130 вида стоки обаче анализите показват, че не съответстват на изискванията за безопасност, за които заповедта за временно спиране е допълнена със забрана за реализация и изтегляне от българския пазар: стоки, имитиращи храни – 46 вида, запалки – 41 вида, продукти за деца – 12 вида, текстил – 9 вида, обувки – 5 вида”, отчете Лазаров.

Дамян Лазаров предупреди, че надписите върху витрините на магазини, на които пише, че закупената стока не може да бъде върната, е нелоялна търговска практика и Комисията за защита на потребителите може да я санкционира.

Михаела Маринова, която е директор на Европейския потребителски център в София, съобщи, че за близо месец той е посетен от над 100 граждани. С помощта на центъра, който се намира на ул. „Бачо Киро” №14, са заведени 10 жалби с трансграничен характер като 2 от тях вече са разрешени.