КЗК се самосезира за евентуален картел в петролна асоциация
КЗК се самосезира за евентуален картел в петролна асоциация / снимка: Sofia Photo Agency

Комисията за защита на конкуренцията се е самосезирала за евентуално наличие на картелно споразумение по отношение на Асоциацията на петролните и газовите компании, включително и срещу всички фирми, които членуват в тази организация. Това съобщи председателят на комисията Петко Николов на съвместна пресконференция с НДСВ.

Отделно комисията се е самосезирала и за евентуална злоупотреба с господстващо положение по отношение на „Лукойл България”, във връзка с цените на горивата, предлагани по бензиностанциите, уточни още Николов.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията уточни, че са събрани доказателства на базата на предварителни информации и проучвания, но все още не е ясно дали със сигурност става дума за картелно споразумение. Еднаквите цени на горивата по бензиностанциите обаче ни навеждат на такива съмнения, допълни още Николов.

В тази насока, поне на този етап и двете компании гарантираха и то писмено пред КЗК, че са готови да сътрудничат във връзка с производството, което ние вече образувахме днес с решение. Което ме кара да мисля, че ние бихме могли да разполагаме с пълната база информация, която се намира в седалищата на тези компании, каза Николов.

Комисията наблюдава и други сектори, където е възможно да има картелно споразумение с оглед на цените, които се предлагат на потребителите.

Наблюдаваме енергийния пазар, наблюдаваме и пазара на телекомуникационни услуги. Това, разбира се, в никакъв случай не значи, че на този етап ние имаме решение окончателно за наличието на подобни картелни споразумения, но наблюденията ни на този етап и събирането на доказателства водят към решение в една или друга насока за самосезиране срещу определени компании, действащи на тези пазари.

Заместник-председателят на НДСВ Мирен Велчев заяви, че от своя страна партията ще предложи размерът на глобата при наличие на картелно споразумение да бъде пропорционален на печалбата на компанията в съответния сектор.