КЗК се самосезира срещу топлинни счетоводители
КЗК се самосезира срещу топлинни счетоводители / netinfo
Комисията за защита на конкуренцията ще разследва за извършени забранени споразумения Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство, „Топлофикация-София" , както и фирмите, които са сключили споразумение със столичното парно.

От КЗК ще разследват “Топлофикация – София”, както и фирмите за дялово разпределение "ПМУ - София 98" ООД, Консорциум "Сименс и Елвеко", "ТА-ЕС-Нелбо Инженеринг" ООД, СД "Електрон Комерс - Йовкови и сие", "Бруната България" ООД, "Техем Сървисис" ЕООД, "Директ" ООД, "ИСТА България" ЕООД, "Термокомплект" ООД , "АН-93" ЕООД, "Топлоконтрол" ООД и "Рони" ЕООД.

От комисията са се самосезирали след сигнали на граждани за двойно по-високи такси за отчитане на радиаторите. Това е нарушение на споразумението на топлинните счетоводители с “Топлофикация – София” за еднакви цени на отчитане, обясниха от контролния орган. Абонатите са се оплакали и от техническа несъвместимост между топломерите, предлагани и монтирани от отделните фирми, което на практика потребителят да смени по свой избор топлинният си счетоводител, съобщават от комисията.

Антимонополистите имат съмнения, че фирмите прилагат практики за координирано повишаване на цените и разпределят пазара на този тип услуги помежду си. Глобата за всяка от фирмите е до 300000 лв.