КЗК разреши придобиването на Нова телевизия
КЗК разреши придобиването на Нова телевизия / netinfo

Комисия за защита на конкуренцията е разрешила придобиване от страна на "Ем Ти Джи Броудкастинг АБ", Швеция, на 100 процента от капитала на "Нова телевизия - първи частен канал" ЕАД, "Нова телевизия плюс" ЕООД и на 80 процента от капитала на "Агенция Ева" ООД, съобщиха от комисията.

След сделката "Ем Ти Джи Броудкастинг АБ" ще притежава пряк едноличен контрол върху трите дружества и ще определя търговската им политика. На българския пазар компанията присъства чрез "Диема Вижън" ЕАД, "Телевизия ММ" ЕООД, "ММ Рекърдс" ЕООД и др.

С придобиването "Ем Ти Джи" цели да оптимизира ресурсите си, да разнообрази портфолиото си и да въведе модерни професионални стандарти, като използва управленския и творческия екип на телевизиите, се посочва в съобщението.

Проучването на КЗК е показвало, че концентрацията ще засегне три национални продуктови пазари - на телевизионно разпространение, телевизионно съдържание и издателска дейност.

Анализът сочи, че сделката няма да се отрази негативно на конкуренцията в разглежданите сектори и няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение. Очаква се да настъпят положителни ефекти, свързани с въвеждането на нови телевизионни формати, сред които и някои от най-популярните по света програми.

Комисията е постановило предварително изпълнение на решението.