КЗК препрати към Еврокомисията казуса с контрола над БТК
КЗК препрати към Еврокомисията казуса с контрола над БТК / снимка: Guliver/Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията изпраща по компетентност в ГД "Конкуренция" на Европейската комисия казуса с контрола над Българската телекомуникационна компания, съобщават от пресцентъра на КЗК.

След сигнал на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД КЗК образува преписка КЗК-41/2015 г. В сигнала се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД. КЗК приема, че при евентуално прехвърляне на дялове от "Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, което косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД.

Засегнато предприятие от една страна е всяко от придобиващите съвместен контрол дружества, а от друга - придобиваното предприятие, пише в съобщението.

Съгласно предоставената в хода на проучването информация, поне две от засегнатите предприятия (групата ВТБ и "БТК" ЕАД) са реализирали оборот през 2013 г. (годината преди твърдяното прехвърляне на дялове), покриващ праговете от еврорегламент относно контрола върху концентрациите между предприятия (Регламент за сливанията на ЕО).

Европейската комисия е компетентна да оценява концентрации, които са с общностно измерение. Според Регламента за сливанията, нито една държава членка няма право да прилага националното си законодателство по отношение на конкуренцията спрямо концентрация с общностно измерение, т.е. евентуално извършената сделка би попаднала под изключителната юрисдикция на ЕК, посочват от КЗК.

Наличието на разделена компетентност не позволява на КЗК да направи преценка доколко сделката би представлявала концентрация и какъв би бил нейния ефект върху конкуренцията на съответния пазар, т.е да извършва оценка по същество.