КЗК одобри сделката за продажбата на медиите на Ирена Кръстева
КЗК одобри сделката за продажбата на медиите на Ирена Кръстева / снимка: БГНЕС, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажбата на медии, собственост на Ирена Кръстева, на ирландското дружество Media Maker Limited, съобщава Investor.bg. Капиталът на придобиващото дружество е изцяло в ръцете на един собственик - Патрик Халпени.

Според анализите на антимонополния регулатор сделката не представлява концентрация на капитал и затова е дадена „зелена светлина” на покупката, пише „24 часа”.

Така компанията на Халпени ще бъде новият собственик на вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Политика Днес”, издателствата „Експрес БГ”, „Пресмаркет" и „Компакт Меридиан”, което издава вестника „Меридиан Мач”. Тези дружества са изцяло собственост на холдинга „Нова българска медийна група” и се представляват от Ирена Кръстева.

Допълнително в сделката е включена и издателската къща „Борба” от Велико Търново, в която собствеността на капитала е разпределена по равно между „Нова българска медийна група” и Николай Томов.

Дружеството, което издава регионалния вестник „Борба”, се представлява от Кръстева и Томов. Media Maker Limited ще придобие само 50% от капитала на издателската къща, става ясно от съобщението на КЗК.

Механизмът на придобиване предвижда осъществяването на трансакцията чрез създаване на ново българско търговско дружество - Media Maker Limited, уточняват още от комисията. Това ново дружество обаче ще служи само като инструмент на придобиването.

Едноличният собственик на Media Maker Limited Патрик Халпени има поглед върху българския медиен пазар. Той е бившият изпълнителен директор на Communicorp в България, чиято собственост са няколко радиа, сред които BG Радио, Radio 1 и други.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.