КЗК обвини Енерго-Про в нарушение
КЗК обвини Енерго-Про в нарушение / Thinkstock/Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията предяви на "Енерго-Про Продажби" АД твърдения за извършено нарушение по чл. 21, т. 5 от ЗЗК.

То се изразява в злоупотреба с господстващо положение, представляваща необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници по определената от КЕВР преференциална цена, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

КЗК обвини НЕК в господстващо положение

Производството установи, че изкупуването на електроенергия от ВЕИ по преференциални цени е регулирано от секторните нормативни актове, като съгласно изискванията на действащото законодателство "Енерго-Про Продажби" АД е задължено да изкупува произведената електроенергия от ВЕИ въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени, определени от КЕВР, в случаите когато произведената електрическа енергия подлежи на задължително изкупуване по реда на чл. 31 от ЗЕВИ.

В конкретния случай, след сключването на договор за достъп между "Енерго-Про Мрежи" АД и "Нурмет 1" ЕООД, молителят подава до "Енерго-Про Продажби" АД искане за сключване на договор за изкупуване на електроенергия, произведена от ФвЕЦ, с. Паисиево, но получава отказ, обясняват от КЗК.

КЗК обвини и ЧЕЗ в господстващо положение

Вземайки предвид действащата нормативна уредба, настоящото състояние на пазара за производство на електроенергия от ВЕИ, както и тенденциите за бъдещото му развитие, КЗК е направила заключение, че отказът на "Енерго-Про Продажби" АД да сключи договор за изкупуване на произведената от ФвЕЦ на "Нурмет 1" ЕООД електрическа енергия е обективно необоснован.

Разглежданото поведение на електроснабдителното дружество е в състояние да увреди конкурентната структура на пазара на свободна търговия на електроенергия в дългосрочен план, както и да засегне интересите на потребителите.

Източник: БТА