КЗК: Нямаме сигнали за дизелов картел
КЗК: Нямаме сигнали за дизелов картел / netinfo

В Комисията за защита на конкуренцията няма постъпили сигнали за картелно споразумение между участници на пазара с дизелово гориво. Това съобщават от Комисията във връзка с коментари в медиите, че причина за поскъпването на дизела в България може да е наличието на незаконно споразумение.

Картелните споразумения между конкурентите най-често са неформални, в устна форма и без писмени доказателства, което изключително затруднява тяхното разкриване, припомнят от Комисията за защита на конкуренцията.

За да се образува съдебно производство обаче са необходими надеждни доказателства с данни за конкретните участници в забраненото споразумение, техните адреси и месторазположение на офисите, в които биха могли да се открият улики за картел на пазара. От комисията приканват за съдействие всяко физическо или юридическо лице, което разполага с конкретни данни.

По закон органът не налага санкция за нарушение на участващо в споразумението предприятие, ако то първо представи доказателства за образуване на производство. Необходимо условие за освобождаване от глоба за съответната компания е и при информиране на Комисията, фирмата да е прекратила участието си в картела и да не принуждава други предприятия да участват в незаконното споразумение.