/ Gulliver/Getty Images
И Доналд Тръмп, и Джъстин Бийбър забелязаха резкия спад на броя на техните последователи в Twitter. „Вълната от чистки“ започна в сряда и не можеше да остане незабелязана за никой.

Популярната социална мрежа за микроблогове реши да „изчисти ботовете“. Ако последователите, които са блокирани, не потвърдят, че са хора, техните акаунти ще бъдат ликвидирани без право на възстановяване.

Директорът на правния отдел на Twitter Виджай Гаде заяви, че мнозинството „живи“ акаунти вече са загубили или ще загубят не повече от четирима последователи в резултат на тези мерки. Чистката обаче се отрази изключително тежко на знаменитостите. Певиците Лейди Гага и Кейти Пери загубиха по 2,5 млн. последователи, а бившият американски президент Барак Обама - около 2,1 млн. души.

Любопитна подробност е, че от „генералното почистване“ пострада и самият Twitter. Компанията се лиши от 7,7 млн. последователи.

Изчезването на последователите беше посрещнато по различен начин. Индийски програмист например се паникьоса и се обърна директно към Twitter с въпроса: "Къде изчезнаха последователите ми?
 

Gulliver/Getty Images


Към началото на юли социалната мрежа замрази над 70 милиона фалшиви страници и съобщи, че броят на активните потребители за първите шест месеца на 2018 г. е 336 милиона. Следователно мрежата за микроблогинг се е лишила от 6% от акаунтите.

Представители на компанията обаче са категорични, че масовата чистка ще й помогне да стане по-надеждна и по-прозрачна. Това е особено актуално след поредицата от скандали с фалшиви новини и разпространяващите ги ботове.
БГНЕС