Купуват два самолета за Авиоотряд 28
Купуват два самолета за Авиоотряд 28 / netinfo

Правителството упълномощи министъра на транспорта да стартира процедури за придобиване на два самолета за нуждите на Авиоотряд 28, съобщи правителствената информационна служба.

Предвижда се да бъде купен нов самолет с около 100 места и самолет втора употреба с около 80-100 места на лизинг. В момента самолетният парк на авиоотряда е от два самолета - 106 местен ТУ-154 М LZ-BTZ и 9-местен Falcon 2000 LZ-001.

ТУ-154 М LZ-BTZ се използва от 1989 г. и с течение на времето все по-малко съответства на изискванията за икономичност и далечина на полета. От 28 март според директиви на ЕС експлоатацията му във въздушното пространство на други членки на Общността е невъзможно без получаване на специално разрешение за всеки полет от техните авиационни власти, тъй като машината не притежава типов сертификат в страните от общността.

Конкретните параметри по закупуването на самолета втора употреба на лизинг ще бъдат уточнени с договора в зависимост от предлагането на пазара. В централния бюджет за 2007 г. за това са предвидени 10 млн. лева. За следващите години разходите ще бъдат в рамките на утвърдените разходни тавани.

За възлагането и изработването на нов самолет ще е необходимо по-продължително време. Поради големия брой заявки от авиокомпаниите, доставянето на нов самолет ще стане най-рано през 2010-2012 година. Необходимите средства за това ще бъдат предвидени в бюджета на Министерството на транспорта за съответните години.

Закупуването на двата самолета ще подобри значително оперативните възможности на Авиоотряд 28 и ще допринесе за оптимизиране на експлоатационните разходи. Обновяването на авиопарка ще позволи извършването на междуконтинентални полети без междинно кацане за зареждане с гориво и обслужването на по-големи делегации, се посочва в съобщението.