Купуваме килограм кайма „Стара планина” за 7-8 лв.
Купуваме килограм кайма „Стара планина” за 7-8 лв. / снимка: morguefile.com
Килограм кайма „Стара планина” ще струва 7-8 лв.
32039
Килограм кайма „Стара планина” ще струва 7-8 лв.
  • Килограм кайма „Стара планина” ще струва 7-8 лв.

Кайма по утвърден стандарт „Стара планина" ще струва около 7-8 лв., а килограм кренвирши ще се продават за близо 10 лева. Това коментира пред Дарик генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов.

Продуктите по старата рецепта вече са на пазара, а инспекторите следят за използването на соя и консерванти в тях.

Според д-р Войнов не се очаква драстично поскъпване на месните продукти, произведени по стандарта. „Цената на кайма по стандарта „Стара планина" ще е някъде между 7 и 8 лв., а кренвиршите - до към 10 лв., което мисля, че е нормално. При кренвирши, които бяха 6-7 лв. дори 8 лв., сега тези, които са 8-10 лв., мисля, че не е драстична разликата. Виждаме сериозен интерес както от страна на потребителите, така и от страна на месопреработвателите да работят по тези утвърдени стандарти", коментира д-р Войнов.

До момента 23 производители са регистрирани да произвеждат месни продукти по старата рецепта. Регистрацията им струва 100 лева. Инспектори на ветеринарно-медицинска служба ще следят за използваните съставки. Глобата при първо нарушение е 5000 лева, а при повторна грешка се отнема лицензът за марката.

Цялото интервю с д-р Йордан Войнов четете ТУК