Кунева: Правителството дължи отчет за парите за АЕЦ „Белене”
Кунева: Правителството дължи отчет за парите за АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на сдружението „България на гражданите" Меглена Кунева смята, че когато Международният валутен фонд предвижда ръст на българската икономика от 0,8 на сто за 2012 година, това е тревожно, защото означава, че няма да се изпълни изготвеният бюджет на страната ни. Вчера финансовата институция предрече именно тези данни за родната икономиката на фона на повишение на предвижданията за глобалната икономика и за по-слаба рецесия в еврозоната.

Пред БНТ Кунева подкрепи увеличаване на пенсиите при условие, че този ход се прави на добра икономическа основа. „Дай боже ръстът на икономиката да стигне едно на сто, за да може тези неща да се случат", каза Кунева.

По думите на Кунева проектът "Белене" „имаше и би имал смисъл при различни параметри, при параметри, които не бяха така драстично влошени в последните години".

„Ако имаш европейски инвеститор, ако имаш доказан пазар, ако имаш прекрасна цена, нищо лошо да проучиш какви са възможностите. Но когато едно по едно всички тези елементи отпадат, просто проектът не е жизнеспособен и трябва да се намери друга алтернатива на толкова важната тема за индустриализацията на страната. Това правителство трябва да даде отчет колко време и колко пари са загубени от момента на встъпването в длъжност до сега, за да се види тези три години и половина дали всъщност не са най-скъпите години за АЕЦ „Белене", каза тя.

Не знам до каква степен българският премиер се интересува истински от икономиката, но ние сме все едно в някаква бойкономика

- Меглена Кунева

Меглена Кунева заяви, че се отвращава от начина, по който се прави икономика у нас. „Не знам до каква степен българският премиер се интересува истински от икономиката, но ние сме все едно в някаква бойкономика, която няма показатели, един показател, който да ни радва, освен разбира се стягането на коланите и орязване на публични разходи, само че за сметка на какво", попита Кунева.

Кунева смята, че създаването на общ механизъм за минимално заплащане на работниците и служителите в рамките на ЕС, както се очаква да предложи днес Еврокомисията в рамките на пакет от мерки срещу безработицата, е правилно.

„Обща методология обаче не значи, че нашите заплати ще се вдигнат. Означава, че вътре ще влизат едни и същи компоненти при изчисляването, за да може да сравняваме крушите с круши, а не всеки да слага каквото иска", каза Кунева.

Според нея няма политическа сделка с напусналите четирима души от ръководството на ДСБ, има единствено съвпадение на идеи. Това е причината те да се присъединят към сдружение "България на гражданите".