Кругман: Има шанс светът да избегне финансов крах
Кругман: Има шанс светът да избегне финансов крах / netinfo

Американският икономист Пол Кругман, който спечели тазгодишната Нобелова награда за икономика, оцени, че светът може да страда от продължителна рецесия, но има шанс да избегне финансовия крах.

"Това е ужасяващо", каза Кругман, коментирайки настоящата финансова криза и хаоса на световните финансови пазари, но добави: "Днес съм малко по-малко ужасен, отколкото бях в петък".

Кругман, който е отявлен критик на икономическата политика на президента Джордж Буш, оцени високо драстичните финансови мерки, за които се споразумяха европейските лидери в края на миналата седмица.

"Ще имаме рецесия и вероятно, продължителна, но може би не и крах", каза нобеловият лауреат. Комитетът по връчването на наградата номирира Кругман за изследването му, което помага да се разбере, защо някои страни доминират в международната търговия. Изтъкнатият икономист е професор по икономика и международни отношения в американския университет Принстън. Кралска академия на науките на Швеция съобщи, че присъжда Нобеловата награда на Кругман като признание за формулираната от него теория за движещите сили на глобалната урбанизация.

"Той обедини доскоро разделените изследователски области на международната търговия и икономическата география", посочва Комитетът за връчване на Нобеловата награда.