Кризата в еврозоната е преминала връхната си точка
Кризата в еврозоната е преминала връхната си точка / Reuters

Европейските политици и банкери, участващи в Световния икономически форум в Давос обявиха, че кризата в еврозоната е преминала връхната си точка и че всички съмнения за оцеляването на зоната с единна валута остават в миналото, предаде Ройтерс.
       
Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред участниците във форума, че не очаква валутният съюз на 17-те да премине през други големи кризи. Страните членки си вземат поуки и работят за сближаване на икономическите и социалните си политики, заяви той. "Не очаквам да има други сериозни сътресения. Мисля, че еврото ще бъде стабилно", увери Шойбле, цитиран от БТА.
       
На форума британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Великобритания ще "сключва сделки" с банки за бонуси и отпускане на заеми в замяна на подкрепа от държавата, единствено ако те са "изгодни".
       
Озбърн оглавява усилията на коалиционното правителство да накара банките да отпускат повече кредити и да ограничат премиите на служителите си в замяна на силна правителствена подкрепа за финансовия сектор, въпреки че засега няма особени изгледи за постигане на споразумение.