Кризата още не е отминала, смята Джордж Сорос
Кризата още не е отминала, смята Джордж Сорос / снимка: Reuters

Финансовият гуру Джордж Сорос обяви, че правителствата и международните организации са все още далеч от възстановяване на контрола над световната финансово-икономическа система, ударена от кризата. Сорос сподели вижданията си на пленарна дискусия в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Кризата още не е приключила. В момента ние просто започваме да навлизаме в нейния втори етап, характеризиращ се с корекция на финансовия дисбаланс и възстановяване на контрола над системата", каза американският милиардер от унгарски произход.

"Първият етап на кризата бе характерен с това, че правителствата и международните организации наливаха значителни парични ресурси в банките и другите институции, свързани с международните финансови пазари". Сорос изрази и опасенията си, че кризисните явления в редица страни в Европа, свързани с бюджетния дефицит, могат да доведат до политическа нестабилност, отбелязва БГНЕС.

"Държавите с балансиран бюджет активно се развиват. Обаче другите, които са с бюджетен дефицит, все повече затъват в дългове и са принудени да съкращават разходите си. В тези страни, по мое мнение, започва да възниква опасност от издаването на власт на популистки и екстремистки партии", коментира Джордж Сорос.