Кремиковските работници продължават с протестите и в петък
Кремиковските работници продължават с протестите и в петък / Sofia Photo Agency

С искания за оставки и заплахи за гражданско неподчинение и блокади на магистрали премина вторият ден от протеста на кремиковските работници в София. Те прекараха седем часа пред сградата на Министерския съвет в очакване правителството да вземе решение за бъдещето на „Кремиковци”.

„Оставка! Оставка!” кремиковските металурзи, докато чакаха за среща с представители на правителството, за да им връчат декларацията с исканията си за спешно оздравяване на комбината. Срещата стана факт след заседанието на министрите. Резултатите: обещанието за изплащане на заплати до края на другата седмица и надежда за нов инвеститор.

Призовахме министър Петър Димитров да намери бързо решение за варианта с влизането на украинската компания „Смарт груп” като оператор и след това като собственик на „Кремиковци”, защото е заявила сериозен интерес, обявиха пред работниците синдикалните лидери Васил Яначков и Людмил Павлов.

„Най-важното за нас е това, че когато в сряда стана дума в „Кремиковци” за коксо-хима, те замълчаха. Сега категорично са заявили интереса си и към работещ коксо-химичен завод. По най-бързия начин след като си внесат офертата, трябва да се разгледат всички неща, които трябва да се случат, за да влязат в това, което може да издържат коксо-химическият завод и доменните пещи”, заявиха те.

Синдикатите не приемат възможността за съкращения, обявена от министър Петър Димитров: „Ние сме категорични, че съкращения в „Кремиковци” не трябва да има, докато не се направи този закон по начина, по който ще бъдат освобождавани хората, ако се стигне до затваряне. Ако се стигне до там „Кремиковци” да работи в целостта си, тогава няма смисъл от съкращения. При добра работа ще трябва да бъдат назначавани хора”.

Протестите продължават и в петък с шествие до министерството на икономиката. Там министър Петър Димитров трябва да се срещне с представители на новия украински кандидат-инвеститор.