Кремиковци замърсява въздуха над допустимите норми
Кремиковци замърсява въздуха над допустимите норми / netinfo

Техническото и технологичното състояние на газоочистните системи на металургичния комбинат "Кремиковци" АД е неефективно и те работят все по-лошо, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - София.

Според екоекспертите в резултат на това се влошава качеството на изпусканите отработени прахо-газови емисии и се замърсява атмосферният въздух многократно над допустимите норми. Неорганизираните емисии от всички производства са видимо в много голямо количество, но съгласно българското законодателство те не се нормират, се посочва в съобщението.

РИОСВ-София е поискала обяснение от ръководството на "Кремиковци" за замърсяване през почивните дни. Според подадената от дружеството информация не е имало залпово изпускане на вредни вещества в събота и в неделя.

През почивните дни в комбината не е имало аварийна ситуация. Заради лошо техническо състояние на агрегат е имало изпускане на емисии и в неделя в 22.00 часа той е бил спрян за ремонт.

За замърсяване от основните си производства "Кремиковци" АД плаща 88 946 лева текуща месечна санкция, наложена от РИОСВ-София, припомнят от екоинспекцията.