Кражби на ел. енергия за милиони констатира ЧЕЗ от началото на годината
Кражби на ел. енергия за милиони констатира ЧЕЗ от началото на годината / БГНЕС, архив

Кражби на електроенергия за над 7 млн. лева констатира ЧЕЗ за периода януари-септември 2010 година, съобщиха от дружеството.

Изчисленията са направени въз основа на съставените констативни протоколи. По оценки на компанията реалните щети от кражби са много по-големи.

От началото на годината до края на септември в Западна България са съставени 1848 констативни протокола. Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала 17 610 931 киловатчаса електроенергия на приблизителна стойност 3 млн. лева. Разликата между дотаксуваната и изчислената от ЧЕЗ нерегламентирана консумация се дължи на факта, че според сегашните закони при установяване на кражба на електроенергия може да се изиска плащане само за три месеца назад. Така, дори когато компанията е установила неправомерно потребление за по-дълъг период, няма механизъм, по който тя да изиска възстановяване на понесените щети.

На практика сумата, която имаме право да дотаксуваме, представлява едва 40-50 на сто от реалната нерегламентирана консумация, отбелязва Росен Йорданов, директор на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България. Според него това по-скоро мотивира, отколкото отказва некоректните потребители. Притеснително е също, че по-големият обем от кражбите е дело на стопански клиенти, добавя Йорданов.

От ЧЕЗ отбелязват, че нерегламентираното присъединяване и потребление нарушава експлоатационните характеристики на мрежата, намалява сигурността и качеството на захранването и ощетява коректните клиенти. От друга страна, се намаляват възможностите на компанията за инвестиции в развитие и модернизация на мрежата.

За по-малко от две години - от януари 2009 г. до септември 2010 г., в Западна България са съставени над 4100 констативни протокола за кражби на електроенергия. Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала електроенергия на стойност 37 млн. лева.