Корупцията не била само наш проблем, ЕНП ще прави доклад за проблема в цяла Европа
Корупцията не била само наш проблем, ЕНП ще прави доклад за проблема в цяла Европа / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Корупцията не била само наш проблем, ЕНП ще прави доклад за проблема в цяла Европа
45839
Корупцията не била само наш проблем, ЕНП ще прави доклад за проблема в цяла Европа
  • Корупцията не била само наш проблем, ЕНП ще прави доклад за проблема в цяла Европа

Групата на ЕНП ще изготви голям доклад за корупцията и следващата година ще се проведе задълбочено проучване по въпроса в 27-те държави-членки на Европейския съюз. Това съобщи председателят на десницата в Европейския парламент Жозеф Дол след края на заседанието на политическото бюро на ЕНП в София. Въпреки констатацията му, че в общата борба с престъпността не само в страната ни „правосъдието куцало", Дол подчерта, че влизането на България в Шенген няма нищо общо с борбата с корупцията.

По думите на Жозеф Дол пипалата на корупцията се разпростират във всички държави. Добре осъзнаваме този проблем, имаме какво да променим в сферата на правосъдието на много държави, каза още шефът на групата на ЕНП. Като направи уговорката, че когато политиците коментират правосъдието, това е деликатна тема и в родната му Франция. И той както и останалите европейски лидери, които са в страната ни през последните два дни, подчерта финансовата дисциплина, която спазва страната ни.

„С присъствието си тук доказахме, че България си върши добре работата с европейските институции. България желае да повишава жизненото си равнище - и премиерът го каза, при едни нормални рамки, при които задлъжнялостта не е в тези размери, в които е в други държави", каза Дол и допълни: „В европейските страни трябва да се вземат драконовски мерки, за да не се повишава държавния им дълг. Трябва да се повишава жизненото равнище, трябва да има инвестиции, но трябва да има и баланс при управлението в държавата - мисля, че България върши забележителна работа в тази посока".

По думите на ръководителя на нашата делегация в групата на ЕНП Андрей Ковачев „повече Европа" означава и повече санкции за страните, които не спазват бюджетния дефицит и по популистки начин раздават пари.


„Европа е на кръстопът. Европа казва: „да, отговорът на кризата може да бъде повече Европа, но от друга страна не сме достатъчно решителни да предприемем стъпките за по-интегрирана и солидарна Европа. Колкото повече отлагаме приемането на решението, толкова по-скъпо ще бъде това решение за всички европейски граждани", каза Ковачев.

Финансовата криза, която тръгна от САЩ и се върна като бумеранг, удряйки Европа, не може да чака изборите в Германия, Франция или друга страна - необходима е програма за излизане от кризата, каза още Жозеф Дол. По думите му ако Европа решим проблема с кризата така, както трябва да го направи, САЩ и доларът ще бъдат в по-лошо положение.