Корнезов: Не е нужна промяна в Конституцията за бюджетния дефицит
Корнезов: Не е нужна промяна в Конституцията за бюджетния дефицит / снимка: БГНЕС, архив

Не е нужно да се променя Конституцията във връзка с решението на България да стане част от новия фискален съюз в Европа – тази материя, свързана с дефицита, би могла да бъде уредена в Закона за устройството на държавния бюджет, което ще даде и по голяма юридическа стабилност на този въпрос. Мнението е на депутата от левицата и зам.-председател на правната комисия в НС проф. Любен Корнезов.

В интервю за Дарик кафе той коментира заявката на премиера Бойко Борисов, че до март страната ни ще бъде готова с нужните конституционни промени, свързани с междуправителственото споразумение за бюджетна стабилност в Европа.

Любен Корнезов припомни, че още преди шест месеца от ГЕРБ са внесли подобна промяна в основния закон, но тя е била спряна, заради липсата на нужното мнозинство от 160 гласа за одобрението й. Сроковете са изтекли, така че сега мнозинството трябва да внесе нов проект, който ще бъде обсъден уточни Корнезов.

Във връзка с бъдещи промени в Конституцията Любен Корнезов коментира, че има основания в исканията на българи, които живеят зад граница с промени в основния закон да получат правото да бъдат предлагани и избирани за депутати. „Тези хора понякога са по-големи патриоти, така че те биха могли да бъдат приобщени с евентуални промени в Конституцията и бъдеща промяна на Избирателния кодекс", каза още юристът.