Конгресът на САЩ одобри нефтените сондажи в шелфа
Конгресът на САЩ одобри нефтените сондажи в шелфа / netinfo

Американският Конгрес прие тази нощ с 236 гласа "за" срещу 189 "против" закон, който ще открие достъпа на нефтените компании до сондажи в 50-километровите крайбрежни води на САЩ, съобщи АП.

Сега предстои законът да бъде гласуван в Сената, където мнозинството на демократите ще може да го оформи по свой вкус през следващите няколко дин. Досега Сенатът даде да се разбере, че не смята да стига до пълно вдигане на забраната за нефтени и газови находища по цялото крайбрежие на САЩ.

В горната камара на американския парламент битуват поне две предложения, които биха позволили извършване на сондажи покрай южното Атлантическо крайбрежие от Вирджиния до Джорджия, но Тихоокенаският и останалата част от Атлантическия континентален шелф няма да бъдат достъпни за сондажи.

Досега американският Конгрес ежегодно подновяваше забраната върху крайбрежните сондажи в продължение на 26 години. Темата за офшорните сондажи, които едва ли ще окажат реално влияние върху цените на горивата, още по-малко, в обозримо бъдеще, все пак се превърна в мантра на предизборните кампании на президентските кандидати от двата лагера, коментира АП, цитирана от БГНЕС. Джон Маккейн призова за нови офшорни сондажи за нефт и газ, докато делегатите на партийната конвенция скандираха: "Сондирай! Сондирай!". Кандидатът на демократите Барак Обама също не се отказа от подкрепа за офшорните сондажи, но поиска те да бъдат включени в по-всеобхватен енергиен пакет.