Компенсират еднократно ниските бюджетни заплати
Компенсират еднократно ниските бюджетни заплати / netinfo

Работещите в бюджетната сфера, които получават заплати до 430 лева, ще бъдат компенсирани еднократно на първи януари, така че да не загубят от въвеждането на плоския данък от 10 процента. Това е заложено в проектобюджет 2008, научи Дарик радио. Необлагаем минимум от следващата година няма да има. В проекта на Министерството на финансите е предвидена средногодишна инфлация от 6,9 процента за 2008 година, а дефицита по текущата сметка – 21,9 на сто.

Еднократните компенсации, които ще получат държавните служители със заплати до 430 лева ще бъдат изчислени индивидуално за всеки. Сумата, която ще им бъде преведена в началото на следващата година, ще е равна на дохода, който плоският данък ще им изземе през 2008-ма. Заплатите в бюджетната сфера ще бъдат индексирани от 1 юли с 5 до 10 на сто. Според проекта, предложен от Министерството на финансите, по-голямо ще е увеличението за по-нискодоходните групи. Също от средата на следващата година ще бъдат повишени и пенсиите с 9,5 на сто. Минималната работна заплата за 2008 година ще е 220 лева. С въвеждането на 10-процентния единен данък върху доходите, като данъчни облекчения ще се запазят нормативно признатите разходи. Те ще бъдат в три групи – 10, 25 и 40 процента. За едноличните търговци ще се въведе данък върху доходите от стопанска дейност, който ще е в размер на 15 процентен. Патентният данък вече ще се събира от общините.

Финансовото министерство предлага акцизът върху цигарите да се повиши с една-трета от оставащата ставка за достигане на минималните нива на Европейския съюз. И за догодина е заложен бюджетен излишък от 3 процента.