Комисията в ЕП гласува за драстично намаляване на роуминга
Комисията в ЕП гласува за драстично намаляване на роуминга / netinfo

Комисията по промишлеността на Европейския парламент гласува да бъдат драстично намалени роуминг таксите при ползване на мобилни телефони в страните от Европейския съюз, а Европейската комисия изрази убеждение, че новите такси ще могат да влязат в сила до юли тази година.

Според гласуването позвъняване от мобилен телефон, регистриран в една страна в Европейския съюз, към мобилен телефон в друга не може да се таксува повече от 40 евроцента за минута, а получаване на мобилно обаждане от друга страна в съюза - максимум 15 евроцента.

Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество и медиите в Европейската комисия и която в момента е на посещение в Китай, изрази голямото си задоволство от гласуването в Европейския парламент.

"Отворих бутилка шампанско, след като бях информирана за резултатите от вота, които ще бъдат много голяма полза за ползващите мобилни телефони", е заявила тя по телефона, цитирана от неин говорител.

Спорен говорителя, становището на Комисията по индустрията вероятно ще бъде гласувано в пленарна зала от Европейския парламент на през втората половина на май. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от Съвета на Европейския съюз по телекомуникации, който има планирана среща на 7 юни в Люксембург.

Очакваме решението за намаляване на роуминг таксите да влезе в сила през юли тази година, изтъкна говорителят. Той добави, че на мобилните оператори не се отнема възможността за конкуренция, стига да действат в рамките на новите "тавани" за таксуване при роуминг.