Комисия в НС одобри условията за пенсия на категорийните работници да се запазят
Комисия в НС одобри условията за пенсия на категорийните работници да се запазят / снимка: БГНЕС

С гласовете на БСП и ДПС социалната комисия одобри на първо четене удължаването на срока, в който работниците от първа и втора категория могат да се пенсионират при сегашните изисквания за възраст и стаж.

Законопроектът предвижда това да е възможно до края на 2017-та година, вместо до края на тази година. Възможни са корекции в законопроекта между първо и второ четене, ако изобщо се стигне до разглеждането му в пленарна зала, посочиха депутатите. Категорийните работници у нас около 100 хиляди души, като средногодишно се пенсионират между 8 хиляди и 9 хиляди лица.

Според сега действащия закон категорийните работници се пенсионират при стаж от 10 години за първа и 15 години за втора категория, и при навършени 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете от първа категория, и 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете от втора категория. За запазването на тези условия за още три години се борят вносителите на законопроекта, депутатите от БСП Мая Манолова и Страхил Ангелов. Манолова каза пред колегите си от социалната комисия, че ако законопроектът бъде подкрепен, това ще създаде спокойствие сред група хора, които очакват предвидимост и яснота за начина, по който ще се пенсионират от 1 януари.

Удължаването на този срок означава, че пенсиите на работниците ще продължат да се изплащат от НОИ, а разходът на трите години според разчетите на института ще бъдат на обща стойност от близо 187 милиона лева. В тях обаче не са предвидени парите, които всяка година превеждат частните пенсионни дружества от индивидуалните партиди на работниците. Социалният министър Хасан Адемов посочи, че дължината на този срок ще бъде обсъждана тепърва, тъй като има предложения за удължаване само с една година. Той добави, че с направеното предложение се решава частично проблемът, защото хората, на които предстои да се пенсионират при условията на първа и втора категория труд, ще бъдат по-спокойни, за да предвидят по какъв начин да се пенсионират.