Комисии в НС отхвърлиха предложени промени в държавния бюджет
Комисии в НС отхвърлиха предложени промени в държавния бюджет / снимка: БГНЕС
Комисии в НС отхвърлиха предложени промени в държавния бюджет
73865
Комисии в НС отхвърлиха предложени промени в държавния бюджет
  • Комисии в НС отхвърлиха предложени промени в държавния бюджет

Бюджетната и здравната комисия в парламента подкрепиха актуализацията на бюджета на Здравната каса, но отхвърлиха промените в държавния бюджет. По време на съвместното заседание стана ясно, че от Коалиция за България подкрепят трансфера от 225 млн. лева към здравната каса, както и вдигане на тавана на дълга с 1,7 млрд. лева, а не както е записано в проектозакона за актуализация на държавния бюджет - с 3,4 млрд. лева. Целта на новия дълг е подпомагане на Корпоративна търговска банка.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че има начин трансферът към касата да бъде направен и без вдигане на дефицита в държавния бюджет, но това също изисква актуализация, тъй като ще се наложи намаляване на разходите на ведомствата.

"Чисто експертно предложението беше с цел когато няма парламент, да има допълнителен фискален ресурс, да се направи тази актуализация. Но явно политическите сили имат своите различия и е нормално тя да се обсъди в самия парламент. Не получи подкрепата на бюджетната комисия. Законът за касата получи подкрепата и оттук нататък не мога да предполагам и да прогнозирам какво би се случило в зала, ако въобще се стигне до свикване на заседание", каза Чобанов по повод на колекцията в държавния бюджет.

На въпрос на Дарик има ли вариант да бъде подпомогната Здравната каса с 225 млн. лв. от фискалния резерв и ако се наложи подпомагане на КТБ с 1.7 млрд. лева, също с пари от резерва, Чобанов отговори: "Трябва внимателно да разположим във времето, ако възникне подобна ситуация. Тоест всичко зависи от това колко време ще продължи одитът на КТБ и кога БНБ ще е в състояние да каже каква е дупката в капитала, тоест колко отрицателен капитал се получава по отношение на КТБ. Очакваме решението на БНБ. В зависимост от това кога ще се случи, тогава ще възникне необходимостта да се дадат тези средства, за да се изплатят гарантираните депозити. Защото виждаме, че към момента няма и вероятно няма да има съгласие да се изплащат и негарантираните депозити. Така че зависи това кога ще възникне във времето. Одитът, както знаете, е удължен, поне така разбрах аз, до 21 септември. След това предстои няколко дни да се вземе самото решение, след като излязат резултатите от този одит и на базата на решението БНБ да си следва процедурата. Тоест условно подобно задължение за изплащане на депозитите, ако се изчака целият срок, може да възникне в края на октомври. Тогава е възможно да имаме и парламент".


На въпрос на Дарик дали парите за Здравната каса могат да се намерят без корекции в държавния бюджет, финансист номер едно посочи, че тези 225 млн. лв. са недостиг, който Здравната каса оценява, че ще има по принцип за годината. Това не означава, че в момента парите им са свършили, обясни той.

ГЕРБ не участва в заседанието на комисиите.