Комисар предупреди за възможен проблем със снабдяването с газ на ЕС зимата
Комисар предупреди за възможен проблем със снабдяването с газ на ЕС зимата / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди, че ЕС може да бъде изправен пред недостиг на газ тази зима, след като преговорите за доставките на газа между Русия и Украйна се провалиха, съобщава БГНЕС, като се позовава на АФП и ИТАР-ТАСС.

"Идните седмици няма да са проблем, ще получаваме нашите обеми газ", заяви Йотингер във Виена. Но проблем със снабдяването с газ може да възникне, ако до зимата Украйна не запълни транзитните хранилища, допълни той. Русия и Украйна, които са в ожесточен конфликт от два месеца насам, вчера не успяха да гарантират бъдещето на газовите доставки след 11-часови преговори.

По-рано през деня Газпром въведе система за авансово плащане от Украйна на газовите доставки и спря снабдяването. Но компанията подчерта, че засега европейските клиенти, които получават газ, преминаващ транзитно пред Украйна, няма да бъдат засегнати. Властите в Киев обещаха да продължат транзитните доставки за 28-те държави членки на ЕС.

Йотингер каза още, че Русия не използва газовите доставки като политически инструмент в отношенията с Европа. "Смятам, че е в интерес на всички газовият сектор да не бъде използван като политически инструмент и потвърждавам, че руските партньори не използват газа като политически инструмент в отношенията с ЕС", заяви Йотингер.